Wie? Golden Earring.

Waar? Ziggo Dome, Amsterdam.

Wanneer? 12 december 2015.

Golden Earring

In februari tickets bestellen en dan echt op het einde van het jaar pas er naartoe kunnen…. Ook dát is mogelijk!
Welk concert? De oude helden van de Golden Earring. En dan zeg ik ‘oude’ met heel erg veel respect, uiteraard.
De heren vierden een jubileum in de Ziggo Dome…. Het 50 jarig bestaan!
Dus met mijn vrienden Eef, Sander & Sten in mijn zeer compacte Kia Picanto richting Amsterdam….

Wat vertraagd, een en al lol in de auto, onzinnigheden, plaspauze en na amper 2 uur aankomen in de parking. Een biertje om te beginnen en door naar de Ziggo Dome! Natuurlijk gebeurd er altijd wel iets. Dit keer hadden we ons gesplitst. Sander en ik gingen door, Sten en Eef kwamen later. Uiteraard, je kan het al raden, de twee raken hun ticket kwijt. Gelukkig stond het nog op de telefoon waardoor na wat stressmomenten alsnog iedereen binnen kwam!

Golden Earring (3) (Mobile)

Dat de mannen nog steeds beroemd zijn en nog steeds volop actief is te merken. De Ziggo Dome is stijf uitverkocht en hebben ze een gloedjenieuw mini album uitgebracht genaamd ‘The Hague’.
Door enorme drukte aan de deuren begonnen de heren iets later maar dat was geen enkel probleem! Startend met ‘Back Home’ stonden Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk onmiddellijk te knallen. Barry Hay op de dwarsfluit en dat loopt gesmeerd! Wat meteen opvalt zijn de 4 schermen. Op 2 ervan worden beelden van het concert getoond, op de andere 2 worden oude fragmenten van clips ofwel foto’s uit de oude doos geprojecteerd. Heel erg tof om dat nog eens te zien!
Daarbij is het absoluut geen klein oeuvre wat de heren in het zwart hebben dus werd er ook flink gevarieerd in de setlist. Niet voor niets ook een carrière van 50 jaar!

Denk dus aan een nummer als ‘In My House’ maar ook dan door naar ‘Identical’ wat op ‘Tits ’n Ass’ staat. Een verschil van zo’n 45 jaar. Maar door juist het vele variëren was het soms het lastig om helemaal die energie binnen te krijgen. Maargoed, nummers zoals ‘Long Blond Animal’ of ‘Twilight Zone’ zijn altijd een feest en deze werden voor de pauze gespeeld. Ja, de heren moeten ook even rusten van zo’n inspanning! Wat het natuurlijk wat extra cachet gaf, waren de blazers bij enkele nummers en daar hoorde zoals wel vaker top saxofonixt Bertus Borgers bij.
Na de pauze werd, zoals ik al had gedacht, een stukje akoestische set gespeeld. Hier wordt wel getoond dat de heren écht zo muzikaal dik in orde zijn. Gewoon uitmuntende kwaliteit als ze de nummers zoals ‘Another 45 Miles’ met George Kooymans met zijn prachtige stem, ‘Going To The Run’ en ‘Johnny Make Believe’ brengen.

Golden Earring

Het werd vervolgens weer tijd om elektronische te knallen! Dat is uiteraard mogelijk met nummers zoals ‘The Devil Made Me Do It’ of ‘When The Lady Smiles’. Hierna wordt een topgitarist uit Amerika naar voren geroepen: Frank Carillo. Een vriend die natuurlijk kwaliteiten heeft en deze bij menig nummer laat horen. Het geeft echt wat extra energie. De ‘afsluiter’ van de avond was uiteraard ‘Radar Love’. Hier werd voorafgaand een geweldige solo gespeeld door Rinus Gerritsen met zijn dubbelhals gitaar, vervolgens natuurlijk een geniale versie van Radar Love mét de altijd prachtige solo van Cesar Zuiderwijk. Wat is die man toch geniaal en een genot om naar te luisteren én kijken! Zijn mimiek spreekt boekdelen.

Bij terugkomst spelen de heren nog drie nummers. Ook hier weer een afwisseling in tijd….
That’s Why I Believe in Her is nieuw maar She Flies On Strange Wings en de afsluiter Holy Holy Life komen uit 1971.
Iedereen is enthousiast. Het publiek, wat enorm divers was, kan geen genoeg ervan krijgen maar toch is het echt afgelopen. Helaas.
Zoals ik zei: kwalitatief echt geweldig goed, er is geen slecht nummer gespeeld. Wat soms ontbrak was net dat extra stukje energie waardoor de Ziggo Dome nóg meer zou laten shaken. Door die diversiteit was het soms ietwat mat maar het is ook niet niks om 50 jaar muziek te stoppen in 2,5 uur spelen.

Het zijn bazen. Het zijn eindbazen!

Vorig artikelThe Cavern – The Lighthouse
Volgend artikelGary Fomdeck – I’ll Be There This Christmas

1 REACTIE

  1. Golden Earring, ook bij mij al lang bekend én geliefd, maar wat wil je ook, als je al wat ouder bent ☺! Maar zij blijven een constante factor in de Nederlandse muziek. Hodt dit maar eens 50 jaar vol! Top!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in