Wie? Editors.

Waar? Heineken Music Hall, Amsterdam.

Wanneer? 4 november 2015.

IMG_5564_Editors_04112015_HMH_Amsterdam_Mitchell_Giebels_WB_700_Watermerk (Mobile)

Toen was de avond daar…. De eerste van de drie uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall (HMH) voor de Britse band Editors. Dat ze meer gegroeid zijn ten opzichte van een dik jaar geleden is wel duidelijk. De Ziggo Dome was destijds niet uitverkocht maar nu lukt het wel bij het meer intieme en knusse HMH.
Natuurlijk is iedereen benieuwd hoe alles zal gaan klinken na hun nieuwe album, het meer elektronische album ook. ‘In Dream’ kreeg gemengde kritieken maar ik ben positief erover. Toch ben ik wel meer liefhebber van hun eerdere albums maar dat terzijde!

Beginnend met het pure en heel fragiele ‘No Harm’ laat frontman Tom Smith meteen horen dat het wel goed zit met zijn stem. De absolute kopstem is gelijk raak en dit zal een opmaat zijn voor de gehele avond. Vervolgens is het wederom raak maar dan met vuurwerk dat zijn weg heeft gevonden in het nummer ‘Sugar’.
De hit van het nieuwe album, ‘Life Is A Fear’, is dan aan de beurt. Live is het sowieso sterker dan op de plaat. Het enthousiasme van de band (met een andere gitarist ivm vader worden) zorgt ervoor dat het publiek gaat mee dansen op de duidelijk aanwezige beat.

IMG_2604_Editors_04112015_HMH_Amsterdam_Mitchell_Giebels_WB_700_Watermerk (Mobile)

Natuurlijk worden verder nog ‘oude’ toppers gespeeld zoals ‘An End Has A Start’, ‘All Sparks’ en ‘The Racing Rats’. Dan is het tijd voor twee heel sterk uitgevoerde nummers om te beginnen met ‘Formaldehyde’. Sowieso een favoriet nummer van me maar het werd middels een fijne opbouw gespeeld waarna het enorm krachtig eindigt. De kwaliteit spat ervan af. Evenals het nummer ‘Salvation’, hoe dan ook het beste nummer van het nieuwe album. Live is het, zover het kan, nóg beter! Een immense opbouw waar je bijna bang van wordt met daarbij de bombastische uithalen. Je voelt het binnendringen!

Een aparte alinea voor hét hoogtepunt van de avond: ‘Smokers Outside The Hospital Doors’. Hier stond Tom Smith in z’n eentje met zijn gitaar om dit prachtig te spelen. De spots die op hem gericht stonden lieten samen met het camerawerk zijn passie en power zien tijdens het nummer. Om kippenvel van te krijgen!!

IMG_2639_Editors_04112015_HMH_Amsterdam_Mitchell_Giebels_2_WB_700_Watermerk (Mobile)Vervolgens wordt het tempo weer wat opgevoerd met het altijd goede ‘Bricks And Mortar’, de klasse bij ‘Nothing’ en uiteraard ‘Munich’. Bij het terugkomen van de heren wordt uiteraard hét festivalnummer gespeeld: Papillon. Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van vuur en van een enorme strook confetti. Het nummer wordt door alle vier de heren in het zwart met passie, enthousiasme en kracht gespeeld en dit allemaal wordt ook door het publiek teruggegeven.

De Editors laten horen dat ze gewoon uitmuntend zijn. Ze zijn scherp, energiek en stralen veel plezier uit. Pak daarbij de mix tussen de nieuwe nummers (waaraan je moet wennen) en de grote hits en nummers die het elke avond goed doen. Tom Smith, vervanger/gitarist Nicholas Willes, toetsenist Elliott Williams en bassist Russell Leech spelen goed mét wat vuurwerk als extra maar de kwaliteit spreekt eigenlijk al voor zich…..
Ik ben en blijf een fan!

Foto’s zijn van Mitchell Giebels, voor meer van zijn top werk klik HIER!

Vorig artikelMax Meser – Weak For Love
Volgend artikelJagwar Ma – Come Save Me

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in