De Staat1

Wie? De Staat.

Waar? De Muziekgieterij, Maastricht.

Wanneer? 20 februari 2016.

Och god… Ik keek er al een hele poos naar uit: De Staat. Daarbij ga ik ze binnenkort nóg eens checken maar dan in de Muziekodroom te Hasselt maar dat is iets voor in maart!
Het zijn geen slechte maandjes geweest voor de heren uit Nijmegen: wereldnieuws met de geniale clip Witch Doctor maar daarnaast ook een fonkelnieuw album getiteld O. Pak daarbij een clubtour in Nederland die compleet uitverkocht is. Nederland waardeert deze band nu eigenlijk pas hoe ik de band al vanaf het eerste moment waardeer. Maar beter laat dan nooit!

In het voorprogramma van De Staat staat, tijdens de gehele tour overigens, de nog jonge band genaamd Jo Goes Hunting. Dit vijftal mag zeker even in de spotlights komen. Een hele fijne zeer energieke sound werd er geproduceerd. Je kan het scharen onder een mix van avant garde met vleugjes rock en een heel fijn sausje van elektro pop. De naam is gevestigd. Na de show heb ik nog even met frontman Jimmi gesproken en er komt binnenkort nieuw materiaal, top!!

De Staat6De Staat dan, toch wel het echte werk. Torre Florim, Rocco Hueting, Jop van Summeren, Tim van Delft en Vedran Mircetic mogen zich opmaken voor een volgepakte Muziekgieterij met een mix aan bezoekers..
Van jong (rond de 8 jaar) tot oud (ik zeg geen leeftijden…) en dan van hele hippe meiden tot zeer behaarde of getatoeëerde mannen.
Een mooi compliment al zonder nog één noot te hebben gespeeld.
Uiteraard beginnen ze met het nieuwe materiaal zoals ‘Peptalk’ en ‘Make The Call, Leave It All’. Het tempo ligt hoog, het dansbare gehalte zit er ook al gelijk in en zeker als een nummer als Down Town erachteraan wordt gespeeld… Nice! Het is daarbij te merken dat er ook al veel liefhebbers de muziek uit hun hoofd kennen want de ‘hip hip hooray’ tijdens het nummer ‘Blues Is Dead’ (een van mijn favo nummers) wordt uit volle borst meegebruld.
Natuurlijk wordt het oude werk ook niet geschuwd. Het nummer ‘Old McDonald Don’t Have No Farm No More’ blijft echt altijd een groot succes en iedereen uit het publiek (ik zei de gek) doet enorm energiek mee. Zeker wanneer Torre weer eens publiek laat meezingen (uuuuuh schreeuwen) met het tekstje ’that’s right’. Magistraal! ‘Devil’s Blood’ wordt zo heerlijk donker gespeeld zoals het ook moet zijn: je voelt het onweer naar binnen kruipen. De altijd strak in het pak stekende Vedran Mircetic speelt zoals fenomenaal en ook Tim van Delft knalt erop los met zijn wapperende krullen.

De StaatDat het niet alleen simpel spelen is wat De Staat doet is wel duidelijk geworden. Het is een complete show met heel wat extra’s. Tijdens het nummer ‘Help Yourself’ laat Torre zich filmen en dit wordt geprojecteerd op het grote LED scherm achter/voor hem. Hij staat namelijk in eerste instantie met zijn rug naar het publiek waar hij vervolgens met de camera zijn buddy’s langsloopt en dus filmt maar ook het publiek erbij betrekt. Ik vind het tof bedacht!
De rust komt even terug bij het nummer ‘Time Will Get Us Too’ om daarna weer te dansen op ‘Systematic Lover’. De mix tussen het harde, rustige of anders het dansbare werk is perfect gekozen.
Nummers zoals ‘Make Way For The Passenger’ en ‘Input Source Select’ mogen uiteraard niet ontbreken op de setlist. Bij de eerste zweept Torre eigenlijk iedereen enorm op om vervolgens als een ware maestro het publiek doodstil te laten worden… Plots een ferme inzet en het dendert door! De tweede wordt weer op de Beastie Boys manier gespeeld zoals ook op het Vinticious album staat, het publiek eet uit de hand van de band. Rocco is hier ook weer magistraal iedereen aan het entertainen.

Als toegift worden nummers gespeeld van het eerste album zoals ‘Rooster Man’ en hun doorbraak: ‘The Fantastic Journey Of The Underground Men’. Ik ben zo weg van dat nummer! Wat leuk is om te zien is dat het publiek maar blijft gaan en gaan…. Wat een sfeer! Ook hun hit ‘Sweatshop’ komt aan bod waar Jop van Summeren, die de gehele avond alweer top op zijn bas speelt en daarnaast de toetsen bediend, ook vocaal zijn steentje bijdraagt evenals Rocco.
Dan is het moment dan toch daar…. ‘Witch Doctor’. Het is ondertussen toch een internethype geworden en mensen hoor je erover praten. ‘Hij moet toch wel komen, of niet??’
Het moment dat Torre midden in het publiek gaat staan en de clip wordt nagespeeld. Het is per toeval ontstaan maar iedereen pakt dit geweldig op. Zo ook in Maastricht. Uiteraaaaaard sta ik erbij, stuiter ik rond, sta ik plots vooraan om vervolgens in het volgende rondje eruit te vliegen. Wat een geweldig gevoel, wat geweldig om mee te maken. Je gaat kapot vanwege de warmte maar het was het allemaal waard: 100%.
Het was een oppermachtige show: een energieke, kwalitatief sterke en knallende avond.

Nogmaals: ik roep al jaren wat voor geniale band De Staat is en ze hebben me wederom overtuigd! Ze verzaken niet, zitten vol humor, onderlinge gezelligheid en bovenal: het is geweldig goede muziek! Bazen.

De Staat3Foto’s by Pascal Lemlijn.

Vorig artikelOrgaanklap – Panic! At The FEBO
Volgend artikelThe Chainsmokers ft. ROZES – Roses

1 REACTIE

  1. Als je dit leest, dan kan je niks anders zeggen: wat heb ik gemist ?? Ook kon je er niks aan doen, dan nog heb je er veel spijt van. Dan moeten we het voorlopig maar met de cd doen of wachten tot Pinkpop. Zij die er wel waren, waren gelukkige mensen!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in