Soms zijn er concerten waar je eigenlijk al maanden naar uitkijkt. Je hebt de aankondiging gezien, enthousiasme stijgt, koopt een kaartje en vervolgens is het wachten. Heel erg lang wachten….
Maar gelukkig is het een feit dat de tijd vliegt en dat het dus ook al heel snel 18 november zou gaan worden. Dat was dé datum voor De Staat, In The Round. Omdat het al zo’n succes was qua kaartverkoop, hebben de heren besloten om er 4 optredens van te maken in plaats van de 2 geplande shows. Dat noem ik succes hebben! Het concept was vrij duidelijk: het spelen op een rond podium waardoor iedereen al kan en mag zien wat er gebeurd. Niks kan worden weggemoffeld of gefaked, alles is duidelijk in beeld. Het publiek staat overal dus showtime! Uiteindelijk bleek het ook in een heel vette tent te zijn waar je ook nog een hele verdieping had waardoor ook velen van bovenaf alles konden aanschouwen. De eerste indrukken waren zeer hoopgevend. Maar kan dat ook anders bij een optreden van De Staat?!

Time for some action! Waar ik in gedachte aan het wachten was op Luwten, het voorprogramma, was er plots een duidelijke mannenstem te horen met een gedicht. Naarmate dit langer duurde begon het me een beetje te dagen… Is het De Likt?! JA hoor! Dit Rotterdamse trio heeft een tijdje niks kunnen doen omdat frontman Jordy Dijkshoorn begin juni van dit jaar in elkaar werd geslagen. Hij is volledig hersteld en vanwege een geniale cover van ‘Peptalk’ zijn deze 2 bands nader tot elkaar gekomen. Mocht je ze niet kennen, check ze! ‘Bloed Aan De Muur’ en ‘Ja Dat Bedoel Ik’ zijn wellicht de bekendste tracks.
Vervolgens is het weer even wachten… Wachten tot Torre Florim, Vedran Mircetic, Jop van Summeren, Rocco Hueting en Tim van Delft het podium betreden, wat overigens niet echt te zien is want er hangt een groot wit doek omheen. Zodoende is het maar afwachten wie je voor je krijgt!
Ze beginnen, logischerwijs, met de track ‘Round’. Kijkend naar elkaar, het publiek is duidelijk toeschouwer. Vervolgens draaien de heren zich en is het tijd om te rocken. Tijd voor alle bekende tracks, de hits, de stampers. Maar toch verrassen ze ook. Enkele nieuwe nummers komen voorbij waarbij zelfs de 5 los van elkaar gaan spelen: in alle hoeken gaan op kleine verhogingen Jop, Rocco, Vedran en Torre staan terwijl Tim uiteraard op z’n post blijft.
Daarnaast is de lichtshow echt fenomenaal goed. Naarmate dat het concert vordert wordt er steeds meer uit de kast gehaald. De TL-lampen die ophangen kunnen plots bewegen en draaien, rondom het podium hangen de lampen in verticale richting en bewegen steeds omhoog en omlaag. Het geeft zoveel meer!
Het is overigens niet alleen De Staat wat de klok slaat. Men wordt bij enkele tracks zeer vakkundig bijgestaan door  Bram van der Berg, bekend van de band Drive Like Maria en ook Luwten speelt enkele nummers mee. Ook zijn ze behoorlijk inventief bezig geweest aangezien Torre tijdens het nummer ‘Help Yourself’ normaliter in een camera kijkt en dit voor iedereen te zien is op een groot scherm. Dit is natuurlijk onmogelijk waardoor je een SMS kon sturen en tijdens het nummer had Torre een telefoon in zijn hand en zorgde via eigen opnames ervoor dat dit toch van dichtbij kon worden gezien!

Wat veel indruk maakte was ‘Make Way For The Passenger’. Toen ik dit nummer voor het eerst hoorde wist ik niet wat ik ervan moest denken maar ondertussen is het een van mijn favoriete tracks geworden. Spectaculair met de lichten (rood en groen afwisselend aan en uit, steeds aan 1 kant), het ritme is en blijft belachelijk goed en de spanningsboog is iedere keer waanzinwekkend!
Niet onopgemerkt was de volledige samenwerking van De Staat met Luwten en De Likt tijdens het nummer ‘Input Source Select’, in de Vinticious Version. Absoluut uniek en euforie alom bij alle bezoekers.
De encore was uiteraard weggelegd voor ‘Witch Doctor’ alleen zeer moeilijk voor het publiek om deze na te bootsen. Door de tent, rechthoekig en in het midden dus het podium, lukte het niet goed om de clip na te spelen en ontstonden er wat opstoppingen. Geinig om van bovenaf te aanschouwen. De absolute afsluiter was het nummer ‘Macarena’, niet meer heel nieuw maar staat (nog) niet op een album. Ook dat is De Staat, je toch steeds verrassen.

Zoals te lezen valt, het was een concert die velen voor lang zullen onthouden. Denkelijk, persoonlijk gezien, ook het beste van 2017! Ook al stonden de heren in februari in AFAS Live…. Dit was intiemer, spectaculair vanwege de lichten en het podium. De hele beleving. Wauw ja.
Als ik dan toch een héél klein puntje mag aangeven.. Wat heb ik veel nummer gemist! Uiteraard, keuzes moeten worden gemaakt. Maar het was ook een jubileum, dus waarom geen enkele track van het eerste album? Maargoed. Klagen doe ik niet want eigenlijk is alles goed wat de heren maken!
Op naar de volgende 10 jaar De Staat!

Hier nog een live uitvoering van ‘Input Source Select’, fijn dat mensen zo’n goede opnames maken!

Vorig artikelAWOLNATION – Passion
Volgend artikelChromeo – Juice

1 REACTIE

  1. Was inderdaad een tot concert zouden bands meer moeten doen zo.

    En als je goed kijkt zie je Camiel(en mij) recht bovenaan in het beeld staan :D.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in