Poeh.
Dat ik geen classic heb van Coldplay valt me van mijzelf tegen…

Er is in de begin jaren van de zeroes denk ik geen een band geweest welke beter, succesvoller en bekender was dan Coldplay in die tijd. Waar het in 2000 begon met hun eerste single ‘Yellow’ en vervolgens een heel leger aan geweldige nummers is deze Britse band ook echt uitgegroeid tot een wereldband. Een stadionband. Een mainstage afsluiter band.
Zoals gezegd was ‘Yellow’ de allereerste. Deze stond op het debuutalbum ‘Parachutes’. Ook andere bekende nummers als ‘Don’t Panic’ en ‘Trouble’ hebben ervoor gezorgd dat Coldplay meer bekendheid genereerde.
Na dat eerste komt het altijd moeilijk tweede album. ‘A Rush Of Blood To The Head’ was de opvolger. Moeilijk? Ben je gek! Als je hiermee nóg bekender en beter wordt is het een teken dat je gewoon goed bent. ‘The Scientist’, ‘In My Place’ en natuurlijk ‘Clocks’ waren de earcatchers.
Nu ga ik alleen nog wat nummer noemen; ‘Speed Of Sound’, ‘Fix You’, ‘Talk’, ‘Viva La Vida’, ‘Lost’. Dat zijn nummers geweest waar iedereen gewoon lyrisch van werd.

Tóch is er een klein verval gekomen ben ik van mening. Dat typische Coldplay geluid werd ingeruild voor een veel bombastischer, electronisch geluid. Sinds het album ‘Mylo Xyloto’ zijn de tracks van Chris Martin en de zijne toch zeer zeker veranderd en niet bepaald beter geworden.
Desondanks zijn ze gewoonweg enorm populair gebleven! Ik zeg ook niet dat het slecht is wat de Britten hebben voortgebracht maar het geweldige wat ze in hun beginjaren voor elkaar kregen, het pure, is er niet meer.
Maar hun shows zijn wél een belevenis. Dat allemaal staat buiten kijf!

Over de classic hoef ik waarschijnlijk niet heel veel te vertellen, te zeggen. De kans is heel erg groot dat iedereen het nummer kent als men alleen al de eerste paar seconden hoort. Het is voor mij denk ik wel het beste Coldplay song. In ieder geval, de eerste 3 albums zijn sowieso het beste en daaronder valt dus ook ‘Clocks’!

Vorig artikelDeclan McKenna – Isombard
Volgend artikelM83 – Reunion

2 REACTIES

  1. Gewoonweg top! Alle albums zijn puur genieten. Twee keer live mogen aanschouwen dat is dan zeker de kerst op de taart. Camiel top geschreven en helemaal eens.

  2. Goed stukje geschreven! Coldplay is een top band. Groot liefhebber ervan. Liveshow is zo geweldig. Mijn favoriete nummer toch wel Paradise en fix You. Dit jaar ga ik voor de 2e keer erheen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in