Het is enorm lastig om een top 10 samen te stellen van beste albums van 2014. Ieder jaar is hetzelfde probleem en toch kom ik er ook ieder jaar wel uit. Desondanks was de top 3 wel duidelijk maar de rest…. Zoveel goeds! Check hier mijn top 10 en waarom juist deze CD in mijn top 10 staat!

1.    Alt-J – This Is All Yours.
alt-j-cover (Mobile)Dé CD van 2014! Eerlijk is eerlijk, ik was geen fan van Alt-J tót dit pareltje uitkwam. Alle nummers zijn even sterk en geen enkel moment verveel ik me ook. Natuurlijk ‘Every Other Freckle’ en ‘Hunger Of The Pine’ zijn magistraal maar ook ‘Pusher’ heeft iets aparts, geheimzinnig en dromerig.

2.    The War On Drugs – Lost In A Dream.
warondrugs cover (Mobile)Poeh, tweede maar niet veel minder dan #1: The War On Drugs. Hier past de muziek perfect bij de stem en andersom. Beetje a la Dire Straits meets Bruce Springsteen in een nieuw jasje. Het nummer ‘Under The Pressure’ mag nog zelfs veel langer duren dan de bijna negen minuten op de CD.

3.    Typhoon – Lobi Da Basi.
typhoon_lobi_da_basi (Mobile)Typhoon kwam na zeven jaar met een nieuw album en was het het wachten waard? JA! Op Lobi Da Basi laat hij zijn persoonlijke kant zien en dit met een geweldige mix van muzikale kwaliteiten en ijzersterke teksten. Nummers als ‘Surfen’ en ‘Hemel Valt’ maken het compleet. Een CD waar je na elke luisteren steeds ook iets nieuws hoort. Bij live shows ook uitmuntend!

4.    DeWolff – Grand Southern Electric.
dewolff cover (Mobile)Hoppa! Limburgs trots op nummer 4. Waarschijnlijk het meest toegankelijke album van de gebroeders Van De Poel en meneer Piso. Het is iets minder mysterieus maar het blijft knallen, het blijft psychedelisch en er zitten nog altijd geweldige solo’s in. De stem van Pablo is herkenbaar en fenomenaal! Helaas heb ik twee keer kaarten gekocht en twee keer niet kunnen gaan….

5.    Bear’s Den – Islands.
Bears_Den_cover (Mobile)Tja, and now something completely different! Bear’s Den is een band bestaande uit drie behaarde mannen die duidelijk into de Folk zitten. Dit met een vleug Mumford & Sons en een stem van Gary Lightbuddy van Snow Patrol. Doe daar teksten bij die erg gepassioneerd en gevoelig. Mooie combinatie en echte aanrader.

6.    Blood Red Shoes – Blood Red Shoes.
BloodRedShoes-cover (Mobile)Terug naar het harde geluid: Blood Red Shoes. Het vierde album alweer van het duo Laura-Mary Carter en Steven Ansell. De mooie jongedame speelt ijzersterk gitaar en Steven slaat zich suf achter de drums. Daarbij zingen ze afwisselend of tezamen. Wat een geluid kan er alleen al van twee mensen komen, geweldig!

7.    Chet Faker – Built On Glass.
Echet faker built_on_glass (Mobile)erlijk is eerlijk, de enige CD in mijn lijst die ik (nog) niet in het echie heb. Dit is waarschijnlijk dé ultieme chill CD. Het heerlijke stemgeluid van de Australiër Chet Faker in combinatie van de elektronische sound. Vooral de nummer ‘Talk Is Cheap’ en ‘1998’ zijn oppermachtig. Maar later is de hele CD 1 geheel.

8.    Birth Of Joy – Prisoner.
Birth-Of-Joy_PrisonerDrie gasten die al vanaf 2008 keihard werken aan hun muzikale toekomst. Met de CD Prisoner zijn definitief doorgebroken in Nederland en dit heeft ze onder andere een optreden op Pinkpop gebracht. ‘The Sound’ is hierop mijn favoriet. Live heb ik ze twee keer gezien en twee keer is het gewoonweg knallen. Aanrader: CD én live!

9.    Royal Blood – Royal Blood.
royalblood albumEigenlijk te vergelijken met Blood Red Shoes alleen het verschil dat hier twee gasten me een pot herrie maken! In positieve zin uiteraard. Ze hebben een groei doorgemaakt waar je bang van wordt en de CD is ook buitengewoon sterk. ‘Ten Tonne Skeleton’ is het summum en dit nummertje laadt mijn batterij op!

10.   The Elementary Penguins – Weekend Transition.
elementary_penguins coverEigenlijk de moeilijkste beslissing want op #10 wilde ik een CD zetten die er gewoon in hoort en niet boeit welk nummer. Alleen daar heb ik er teveel van.. Dus de keus is uiteindelijk gevallen op: The Elementary Penguins. Waarom? Een sterke plaat en Nederlands fabricaat. Sowieso ijzersterke hits: ‘Pitch Black’, ‘Dance Floor’ en de laatste: ‘Magic’. Luisteren die hap!

Vorig artikelInterview Stef Classens: ‘De beste nummers schrijf je als je je enorm kut voelt’
Volgend artikelInterview Orange Skyline: ‘We willen absoluut een nummer in FIFA krijgen’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in