Echt uniek.

Soms blijft iets liggen. Dat kan komen door meerdere factoren: geen tijd, geen zin of niet het juiste moment. Voor deze recensie gelden die 3 eigenlijk allemaal niet. Het is meer dat dit zo apart, uniek is, dat ik daar echt heel vaak en heel aandachtig naar heb moeten luisteren. Het gaat om SpaceAgePoetry, een duo bestaande uit Justin Samgar en Josh Dupree (Guy van Koolwijk). Als je kijkt naar het muzikale aspect kun je weinig anders ervan maken dat het duidelijke elektronische beats heeft, soms wat psychedelische invloeden maar ik denk dat dat ook komt door het tekstuele gedeelte. Dat is pure kunst, dichtkunst en dat dus verwoven in de muziek. Justin is daar verantwoordelijk voor en hij is ook wel het brein achter dit gehele project.
Die intrigerende teksten kunnen voortkomen uit het feit dat Justin opgegroeid is in een sekte maar daar toch redelijk snel is uitgekomen en dus de vrije wereld kon ontdekken.

Om maar meteen te zeggen: je komt zeker in een trip terecht als je deze EP met de titel ‘Sputnik’ luistert. Zoals ze zelf al aangeven: ‘deep & slow electronics met spoken word’. Klopt helemaal! Het begin van ‘Supernova’ is eerst een minuut volledig muzikaal waarna Justin Samgars stem erin komt. Luisteren, belangrijk! Door de beats ben je wellicht eerste afgeleid maar naarmate je het vaker luistert, of later in het nummer, snap je de wisselwerking tussen tekst en geluid. Ook het rustige gedeelte snap je meteen. Intens!
Dan krijg je het nummer ‘Zwarte Gaten’. Misschien nog wel intenser. Teksten van Justin gaan sneller voorbij, richting het ‘refrein’ komt er een zwaardere beat, je voelt ‘m en je bent nog alles aan het verwerken wanneer er weer door wordt gedenderd met alle woorden die om je oren vliegen! Dan komt de derde track; ‘Ons Juweeltje’. Lang, rustig maar wel best easy going. Duidelijke teksten, niet te snel maar wel vaak heel cryptisch. Je blijft bijna over iedere regel nadenken. Zonder dat je het doorhebt zijn de dikke 8 minuten voorbij.
Afsluiter is ‘Buitenaards Weesje’, eigenlijk een vreemde eend in het geheel! Kort…. Maar, dit is wel weer eentje waar de tekst wordt gebracht met een bepaalde power, sowieso snelheid…. Intens!

Het zit zo: SpaceAgePoetry is apart. Apart wilt zeer zeker niet zeggen: raar of slecht. Juist dit is tof maar niet voor iedereen weggelegd. Je moet A) de tijd hebben, B) weten wat je gaat horen, C) beetje houden van intrigerende teksten, D) dat in combinatie met elektronische klanken en E) of gewoon open staan voor nieuwe muziek. En laat die laatste misschien wel het belangrijkste zijn!
Het heeft iets. Is unieks. Een eigen karakter.

https://soundcloud.com/krooks-amsterdam/sets/spaceagepoetry-spoetnik-ep/s-UGDcG

Vorig artikelKah Lo – Fasta
Volgend artikelFrank Valenza – Worn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in