Balthazar

De nummer 1 van mijn jaarlijst van beste albums van 2015!

Balthazar gaat al een tijdje mee en is ook absoluut niet nieuw voor mij. Maar ik ben ook geen fan vanaf het eerste moment, zo eerlijk ben ik wel. Bathazar heb ik voor het eerst gezien in 2013 en eerder al veel muziek ervan geluisterd.
Maar hun begin ligt in 2004, pas in 2010 is hun eerste album uitgebracht, ‘Applause’. Vervolgens in 2012 ‘Rats’ en nu dus ‘Thin Walls’. Daar gaat het allemaal om nu!

Het album is op 30 maart dit jaar uitgekomen en ik heb deze ook onmiddellijk aangeschaft! Op vinyl. Vanaf het eerste moment was het gewoon raak. Ik vind de sound van Balthazar zo ongelofelijk fijn, zo eigen en zo puur.
Deze muziek kan ook op elk moment van de dag afgespeeld worden. Ik kan ermee wakker worden, ik kan er ’s nachts mee naar huis rijden. Het geeft me op elk moment van de dag ook echt veel energie. Laten we maar eens kijken wat het album ons brengt!

‘Degency’ is de opener en het neemt je meteen mee op avontuur. Het is meeslepend, groots en geheimzinnig maar tegelijkertijd kan het ook heel klein zijn. Een perfecte start want je wilt meer en meer horen. Dan komt de eerste single, ‘Then What’. Logisch om deze als single te benoemen, het is catchy zonder de Balthazar saus te verliezen. Het rauwe stem geluid van Maarten Devoldere is verdomde fijn en samen met die muzikale kwaliteiten erom heen… Ja, dat is raak! Patricia Vanneste start ‘Bunker’ op viool en dit is een opmaat naar een hele fijne track. Mysterieus, donker maar toch ook weer een hele energieke sound. Zeker heel mooi is de samenzang met het gitaarspel. Prachtig!
‘Wait Any Longer’ vind ik echt te gek. Gewoon anders, iets minder symfonisch maar juist meer tikkend vermogen. De bas en drums zijn hier duidelijker aanwezig, lekker!
Door naar het aparte begin van ‘I Looked For You’. Door menig mensen wordt er vreemd opgekeken naar de zang maar ik vind het juist top klinken. Tikkeltje vreemd maar damn…. Wat lekker!! En dan ook nog het gitaarriffje, pohhhh, ik krijg er geen genoeg van!
Dan weer een duidelijke Balthazar sound bij ‘So Easy’. Het is een fijn verhaal dat mij het gevoel geeft… Less is more. Om vervolgens een heerlijke afsluiter te geven met ‘True Love’. Met de altijd heerlijke samenzang, de prachtige muzikale kwaliteiten worden weer aangesproken en de weer uitmuntende stem van Maarten. Het is echt een mix tussen vele verschillende stijlen en het kan gewoon!!

Waarom is dit nu mijn nummer 1 in het lijstje van 2015? Ik luister natuurlijk alle muziek verdomde vaak… En heel veel albums zijn ook vaak gedraaid door mij. Op CD, LP en ook een enkele keer middels Spotify. Dan wordt het een gepuzzel. Wat heb ik bijvoorbeeld ook veel in de auto afgespeeld? Of extra veel op vinyl? Waar heb ik veel gevoel bij gekregen? Daardoor is Balthazar op nummer 1 terecht gekomen!!!
Veel luisterplezier, het zal niemand teleurstellen 🙂

Vorig artikelMattanja Joy Bradley ft. Michael Martin Murphey – Wildfire
Volgend artikelX Ambassadors – Renegades

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in