De naam AFTERPARTEES is ondertussen in ons eigen Nederland weldegelijk een bekende naam en dat is ook logisch. Niet alleen vanwege hun toffe tracks wat ze maken maar ook omdat ze live altijd hun mannetje staan. Het is nooit saai en je weet nooit wat je kunt verwachten met een frontman zoals Niek Nellen. Drie jaar geleden brachten ze hun debuutalbum uit, ‘Gltter Lizard’ en nu komt dan hun vervolg: ‘Life Is Easy’. Ik vond hun eigen passage wel heel erg typerend en kan ik beamen: ‘Life Is Easy is een album voor onze tijd dat gaat over alle tijden en ten allen tijden gepast is: voor op de fiets langs de polders – voor op de kamer met posters aan de muur – in de kroeg met onbekenden – met de vriendin op de Puch Maxi – of in je in je eentje lopend door het land dat over 10 jaar weer totaal anders is als vandaag.’
Nu maar eens dat gehele album beluisteren!

‘Ultimate Worries’ mag de spits afbijten en het fijne gitaargeluid komt ons tegemoet. Ritme is meteen goedgekeurd en de herkenbare stem van Niek klinkt als vanouds. Tekstueel is het precies zoals het waarschijnlijk voor iedereen kan zijn: easy going maar iedereen kan zich erin inleven. Fijne start dus!
‘Call Out Your Name’ begint iets meer funky en diezelfde flow blijft doorgaan gedurende het nummer. Soms wat uithalen, wat extra muzikale kwaliteiten door middel van solo’s. Het is lekker en voelt ook gewoon goed maar juist anders is dan weer ‘Easy Money’. Dit is een typisch pop/punk nummertje. Heel erg beeldend en gewoonweg echt AFTERPARTEES. Krachtig en pakkend.
‘Lazy Come, Lazy Go’ & ‘Life Is Easy’ zijn wellicht al bekend en zijn ook zeker terecht gepakt als single. Die laatste heeft uiteraard ook al op CamielMusic gestaan en dat was destijds al een schot in de roos. Dus toen wist ik al: dit album gaat goed komen. En wat blijkt?!
‘Speedboat’ heeft een oudere rocksound die juist daardoor even wennen is maar ook weer precies past bij deze band uit Horst. In gedachte zitten er dikke blazers bij om alles nog wat extra power bij te zetten! Nét even anders maar wel daardoor ook heel leuk.
Qua knallers en te gekke live versies zitten we bij ‘Somewhere’ goed. Echt een uptempo track en live zal het refrein met het schreeuwen van ‘SOMEWHEEEEEERE’ het zonder meer goed doen.
‘Bad Situations’ doet me eigenlijk onmiddellijk terugdenken aan ‘Glitter Lizard’ en dat is absoluut een compliment. Oké, het refrein is wel iets meer uitgedacht maar alles daar om heen past precies in dat ene plaatje. Blijft verdomd goed hangen en heb ‘m ondertussen al een paar keer opnieuw opgezet.
De intro van ‘Two Kind Of Lovers’ is puur gitaarwerk en uitdagend, gierend. Verder blijft het nog relatief rustig. Nog zeg ik ja, want naarmate dat de track zich vordert kun je wel gaan spreken van die typische sound. Het ‘lalala’ gehalte brengt ook weer een dikke smile op m’n gezicht. Lolbroeken dat het zijn.
Door naar het einde van de plaat. ‘I Like Your Heart’ heeft een goede gitaar start en het tempo is meteen redelijk hoog. Het heeft meerdere lagen door de samenzang die iets meer wordt toegepast dan voorheen. Lekker kort, lekker punky, lekker energiek. Precies hoe we ze willen! Maar dan gaan we naar de enige track op het album welke ik niet zo begrijp: ‘Be With You’. Minder dan 2 minuten, oké dat kan. Je hoort Niek zingen en gitaar op de achtergrond. Het is niet echt AFTERPARTEES en krijg deze gewoonweg niet verwerkt. Natuurlijk is het qua tekst mooi maar om daar dan in deze trant een track van te maken?! Misschien moet ik daar eens navraag gaan doen hoe dat zit!
Maar dan hebben we de afsluiter nog: ‘Let’s Talk It Over’. Die voelt dan wel weer heel erg vertrouwd en goed. Coupletten strak, lekker ritme, soms een goede uithaal en verder in het refrein ook genoeg AFTERPARTEES gehalte. Goede solo op gitaar erbij en de cirkel is rond. Chapeau!!

De heren hebben 3 jaar meer levenservaring en dat vertellen ze in feite ook op de plaat. Het is netjes maar tegelijkertijd ook vaak lekker buiten de randjes gekleurd. Zo hoort het ook. Iedereen zal zich erin kunnen herkennen maar als je minder naar dat allemaal luistert, is en blijft het heerlijke muziek!

Vorig artikelCHVRCHES – Get Out
Volgend artikelBernhoft & The Fashion Bruises ft. Raelee Nikole – Buried Gold

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in