DSC_0978 (Mobile)

Wie? Alain Clark.

Waar? Parkstad Limburg Theater Heerlen.

Wanneer? 10 december 2014.

 

Woensdag 10 december was een datum die toch al een tijdje in mijn agenda stond. Alain Clark in het theater! In het theater? Juist ja, iets heel anders. Een openbaring ook. Zijn tour heet Walk With Me en Alain nam het publiek ook aan de hand mee naar zijn verleden en heden. De setting die hij wilt weergeven als date komt goed over. Intiem en veel contact met het publiek, Alain durft zich open te stellen!

DSC_0963 (Mobile)Het eerste gedeelte van de show staat Alain Clark helemaal alleen op het podium. Alleen hij en zijn gitaar zijn de spil van zijn verhaal. Zoals hij zelf aangeeft, hij wilt het gevoel geven alsof dit een date is. Het publiek krijgt een kijkje in zijn verleden, hoe hij begonnen is met gitaar spelen en voor wie hij zijn eerste (liefdes)nummer heeft geschreven en opgedragen. Ook vraagt hij iemand het podium op om voor zijn ‘date’ te spelen. Na even te aarzelen geeft een meid gehoor aan zijn vraag en speelt dit prachtig mee.
Hij speelt eigen liedjes in vroegere stijl en neemt je mee in verschillende facetten in zijn leven. Zijn Michael Jackson fase, hier showt hij zonder enige gêne moves van The King OF Pop. Maar ook zijn thuissituatie wordt belicht, hij heeft twee zussen. Een die van George Michael hield en de andere van hiphop. Van de hiphop zus mocht hij nooit op de kamer komen, guess what.. Juist dát heeft hem gevormd! Hij laat ook een rap horen met heel wat gescheld, charmes van toen hij klein was. Natuurlijk heeft hij het ook over zijn vader en speelt hij ‘Father & Friend’ op fragiele wijze.
Nog voor de pauze laat hij zijn versie horen van ‘Ignition’ van R. Kelly. Deze heeft hij gespeeld bij DWDD Recordings, waar een artiest een nummer mag kiezen en de artiest een sing/songwriters-liedje van maakt. Des te mooier dat een R&B nummer zo wordt gedraaid tot iets geniaals.

DSC_0968 (Mobile)Na de pauze zit Alain niet meer alleen, hij heeft gezelschap gekregen van gitarist Marcel Fisser en toetsenist Remko Kühne. Er wordt gelijk een nummer gespeeld dat gewoonweg 24/7 in een jazzcafé kan worden gedraaid. Ook krijgt lokaal talent de kans om zich te profileren: Melvin Thomassen komt het podium op en laat zijn eigen nummer horen.
Dan geven ze even gas: bekende nummers worden gespeeld zoals: ‘Back In My World’, ‘Blow Me Away’ en ‘This Ain’t Gonna Work’. Het publiek laat zich hier lekker horen.
Vervolgens verteld Alain over zijn tijd in Amerika, hij woonde naast Jackson Browne (niet te verwarren met James Brown mensen!). Hij speelt een nummer genaamd ‘For A Dancer’, gemaakt door Jackson Browne en ook uitgevoerd met de band Venice. Mooi en intiem.
Gelukkig is er ook ruimte om gewoon ‘fouten’ te maken. Tijdens het nummer ‘Corner Of The Street’ weet Alain zijn tweede regel die hij moet zingen ábsoluut niet meer. Na twee keer inzetten vraagt hij toch maar zijn geluidsman wat de tekst is. Hijzelf en het hele publiek kan er goed om lachen.
Ondertussen komen vijf meiden het podium op lopen, ze zingen prachtig mee en krijgen ook daarna ruimte om zichzelf te profileren. Duidelijk wat in hun bloed zit: Gospel.
De laatste drie nummers zijn allemaal geweldige hits: ‘Love Is Everything’, ‘Whatever’ & ‘Hold On’. De laatste twee waren zijn toegift en hier stond ook iedereen, wat nou theater? Alles kan!

SAM_2242 (Mobile)
Met wat familie!

Alain laat zien dat hij zich thuis voelt in deze setting. Het is 180 graden anders dan een normaal concert of festival optreden. Dit is puur en erg intiem. Ook de kans dat het publiek anders reageert is groot maar het publiek ZIT geanimeerd te kijken en te luisteren. Ook de samenwerking na de pauze met Marcel en Remko is super, het voelt allemaal vertrouwd aan.

Na afloop heb ik een interview gehad met Alain Clark en toetsenist Remko Kühne, uiteindelijk werd het meer een geanimeerd en interessant gesprek dan een stortvloed van vragen aan hun twee.
Óók heb ik een leuk nieuwtje weten te ontfutselen… Wanna know? Lees het binnenkort hier op de site!

Alain Clark – Whatever.

Vorig artikelInterview Birth Of Joy: ‘Lang blijven spelen en blijven genieten’
Volgend artikelInterview Alain Clark & Remko Kühne: ‘We werken veel samen’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in